Desfaci. Folosești. Arunci unde și cum trebuie. Soluții pentru creșterea gradului de reciclare

Desfaci. Folosești. Arunci unde și cum trebuie. Soluții pentru creșterea gradului de reciclare
Publicat: 27/06/2022, 12:47

Deși Organizațiile care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP) își ating țintele de reciclare, în cazul deșeurilor municipale rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare. La nivelul anului 2020, ținta de reciclare impusă la nivel european a fost de 50%, plus un procent de 10% posibilitate de valorificare-incinerare, însă o cotă de puțin peste 10% a fost atinsă. Conform graficelor asumate, ținta pentru 2025 este de 55%, iar pentru 2030, de 60%.

Dacă tot am vorbit de OIREP-uri, trebuie menționat că acestea reprezintă producătorii, care pun pe piață produse ambalate. Asociația OIREP Ambalaje gestionează atingerea obiectivelor de reciclare a ambalajelor care devin deșeuri – sticlă, PET, plastic, hârtie-carton, metal, aluminiu și lemn. Obiectivele anuale stabilite în cazul OIREP-urilor sunt de 15 la sută la lemn, 22,5% la plastic, 60 la sută în cazul sticlei și al hârtiei și un obiectiv global, de 60%.

În deșeurile municipale intră deșeuri menajere, biodegradabile, și deșeuri reciclabile, dintre care jumătate sunt deșeuri de ambalaj și deșeuri reziduale. În deșeurile municipale există un procent de 17-20% deșeuri de ambalaj, iar obligația OIREP Ambalaje este de a colabora cu primăriile, de a finanța colectarea și de a susține campanii de conștientizare la nivelul comunităților.

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor, de puțin peste 10 procente. Doar Malta are un procent mai mic decât al nostru, de 6%. Până în 2020, România avea ca țintă de atins o rată de reciclare de 50% pentru a nu fi penalizată de Uniunea Europeană, însă a ratat-o. Următorul prag ce trebuie atins este în 2025, când țara noastră trebuie să ajungă la 55% rată de reciclare, o ţintă care pare tot mai greu de atins pentru asta  și pentru că încă ne luptăm cu închiderea gropilor de gunoi ilegale şi cu importurile ilegale de deşeuri.

Un alt eșec al României este și faptul că a ratat transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene cu privire la limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, care avea termen de implementare în data de 3 iulie 2021. Directiva viza scoaterea de pe piață a produselor de unică folosință din plastic pentru că acestea nu pot fi reciclate și ajung la groapa de gunoi.

O măsură care ar putea crește procentul de reciclarea este și Sistemul de Garanţie-Returnare care, potrivit Comisiei Europene, are potenţialul de reducere a gunoiului cu peste 80%. În 2021 a fost elaborat un astfel de proiect de Horărâre de Guvern, care nu a fost trimis spre aprobare aşa cum era planificat. Procesul a fost reluat de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, iar sistemul practic este functional de la 1 aprilie 2022.

Sistemul presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj primar nereutilizabil din sticla, plastic sau metal, cu volumul cuprins intre 0,1 l si 3 l, returnat în orice magazin din România, cu recuperarea sumei pe loc. Sistemul se aplică pentru ambalajele utilizate pentru a introduce pe piata diverse tipuri de bere, băuturi alcoolice, sucuri, băuturi răcoritoare, apă, introduse pe piața din România după data de 31 martie 2022.

În statele în care acest sistem a fost implementat a dus la reciclarea a 70 până la 95% din PET-uri.

Un alt aspect care creează probleme este și tariful mic pentru depozitarea la groapa de gunoi. Pe de altă parte, este nevoie și de creșterea măsurilor de control pentru importurile de deșeuri.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Iulia Vântur, evacuată în grabă cu securitate! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Daniel, handbalist de succes, s-a întors în ţară după 8 ani şi a pornit o...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
Cum a ratat scriitorul Ion Băieșu un meci memorabil, în R.F.G: „Marș în cameră, haimana”
Radu Mazăre, tată pentru a doua oară. Soția sa a adus pe lume un băiat....
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Anunțul care zguduie televiziunea din România! Delia Budeanu a murit: "Un om minunat, o doamnă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Saturn are în sfârșit un asteroid troian, dar nu pentru mult timp